מדד ת"א-35 (Tel Aviv 35 Index), הנחשב לאחד המדדים המרכזיים והחשובים ביותר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, הוא תמצית הכוח הפיננסי של הכלכלה הישראלית. המדד כולל את 35 החברות הציבוריות הגדולות והנזילות ביותר הנסחרות בבורסה, והוא משמש כמדד ייחוס למשקיעים מקומיים ובינלאומיים כאחד. במאמר זה, נעמיק במבנהו, במגמות המשפיעות עליו ובחשיבותו לכלכלה המקומית.
רקע היסטורי על מדד ת"א-35
מדד ת"א-35 הוקם בשנת 1992 תחת השם "מדד המעו"ף" (מכשירים עתידיים ופיננסיים). הוא נחשב לאחד המדדים המרכזיים בבורסה הישראלית מאז הקמתו. בשנת 2017 שונה שמו ל"ת"א-35" במסגרת שינוי שם המדדים בבורסה לניירות ערך בתל אביב. השינוי נבע מתוך מטרה להנגיש את המדדים ולשקף טוב בהרבה את מרכיביהם. שינוי זה תרם להגברת המודעות הציבורית והבנת התפקיד המרכזי של המדד ככלי להשקעה יציבה ומובילה.
מבנה מדד ת"א-35
מדד ת"א-35 מורכב מהחברות הגדולות ביותר בישראל, בהן בנקים, חברות אנרגיה, טכנולוגיה, נדל"ן, ובריאות. השאיפה היא להציג תמונת מראה של החברות המובילות במשק, כאשר חברות כמו טבע, בנק לאומי, בנק הפועלים, וחברת נייס נמנות על המדד. כל מגזר תורם באופן ייחודי למדד: מגזר הטכנולוגיה מוביל בחדשנות, מגזר הפיננסים מספק יציבות, ומגזר הנדל"ן משקף את ההתפתחות המואצת של השוק המקומי. כמדד הכולל את החברות הנזילות ביותר, ת"א-35 מהווה מעין "מדחום" לשוק ההון המקומי, ומספק אינדיקציה ברורה על מצב הכלכלה הישראלית.
השוואה עם מדדים בינלאומיים
מדד ת"א-35 נחשב למדד מקביל למדדים בינלאומיים. כגון S&P 500 בארצות הברית או DAX בגרמניה. למרות שגודלו של השוק הישראלי קטן יחסית, הוא מציג מאפיינים דומים למדדים גלובליים מבחינת מבנה והדינמיות שלו. התשואה של המדד לאורך השנים הצביעה על כך שהוא מתפקד בצורה טובה ביחס למדדים מקבילים, כאשר יציבותו ניכרת במיוחד בתקופות של תנודתיות גלובלית. המשקיעים רואים בו מדד שמספק גישה לשוק מתקדם וטכנולוגי, עם יכולת עמידות כלכלית גם בתקופות של חוסר ודאות.
השפעות המלחמה והאתגרים הכלכליים
בחודשים האחרונים, עקב המלחמה והאתגרים הביטחוניים, שוק ההון הישראלי עמד בפני מבחן של ממש. עם זאת, מדד ת"א-35 הצליח לשמור על יציבות יחסית ואף להראות עליות מתונות. עובדה זו מעידה על עמידות הכלכלה הישראלית ועל האמון של המשקיעים בחוסן החברות המקומיות. תגובת המשקיעים, במיוחד הזרים, הייתה יחסית מתונה, מה שמצביע על כך שהם מעריכים את חוסנה של הכלכלה הישראלית ואת היכולת שלה להתמודד עם משברים. גורם מרכזי ליציבות זו הוא המדיניות הכלכלית המכוונת של בנק ישראל, שהותיר את שיעור הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%, במטרה לתמוך ביציבות הפיננסית ובהמשך הצמיחה של המשק.
המגמות המרכזיות והשפעתן על ת"א-35
במהלך התקופה האחרונה ניתן לראות מספר מגמות מרכזיות במדד ת"א-35. מגזר הטכנולוגיה, למשל, ממשיך להוביל בצמיחה, בעיקר בשל חברות כמו נייס וצ'ק פוינט. חברות שמצליחות לשמור על יתרון תחרותי גלובלי ולהתרחב לשווקים חדשים. מגזר הנדל"ן רושם תנודתיות קלה, בעיקר בשל העלייה במחירי המימון. אך שוק המגורים ממשיך להציג ביקוש גבוה בשל מחסור בהיצע. המגזר הפיננסי, ובפרט הבנקים הגדולים, ממשיכים להציג תוצאות יציבות. כאשר פעילות האשראי והמימון העסקי מהווים תומך משמעותי. כמו כן, מגזר האנרגיה זוכה לתנופה עקב ההשקעות הגוברות באנרגיה מתחדשת, מה שתורם לגיוון ולצמיחה במדד.
השפעת המצב הגלובלי על ת"א-35
המצב הכלכלי הגלובלי משפיע באופן ישיר על מדד זה. עליות במחירי הנפט, שינויים בריביות בארצות הברית, ומדיניות מוניטרית של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) משפיעים על ביצועי המדד. בנוסף, התפתחויות גלובליות כמו המתחים הסחריים בין ארה"ב לסין או חוסר היציבות בגוש האירו. משפיעים על היציבות והאמון בשוק המקומי. עם זאת, הכלכלה הישראלית הוכיחה גמישות רבה בהסתגלות לשינויים גלובליים. דבר שמשתקף ביכולת של מדד ת"א-35 להציג יציבות גם בתקופות של תנודתיות בינלאומית.
ניתוח טכני של ת"א-35
בנוסף לניתוח הפונדמנטלי, ניתוח טכני של המדד מספק מבט על מגמות המחירים לאורך זמן. בתקופה האחרונה, המדד ממשיך במגמת עלייה מתונה. רמות תמיכה משמעותיות ממוקמות סביב 2,200 נקודות, בעוד שרמות התנגדות עיקריות נקבעו באזור של 2,350 נקודות.
ניתוח ממוצעים נעים ומדדי מומנטום מראה שהמדד שומר על תנועה באזור חיובי. עם זאת, המשך המגמה תלוי בהתפתחויות כלכליות וביטחוניות שיתרחשו בזמן הקרוב.
גורמים נוספים שעשויים להשפיע כוללים שינויים אפשריים במדיניות הכלכלית המקומית, לצד תנאים גלובליים שעלולים ליצור תנודתיות מוגברת בשוק.
המשקיעים ות"א-35: אמון ותחזיות לעתיד
ת"א-35 הוא לא רק מדד כלכלי אלא גם מדד של אמון המשקיעים. השמירה על יציבות המדד, אפילו בתקופה של חוסר וודאות כמו מלחמה. מעידה על כך שהמשקיעים, הן המקומיים והן הזרים, רואים בכלכלה הישראלית פוטנציאל חזק לטווח הארוך. חברות מסוימות בת"א-35, כמו חברת נייס ובנק הפועלים, הציגו תוצאות רבעוניות מרשימות. תוצאות שהובילו לעליות במדד והגבירו את האמון בו. תחזיות האנליסטים מצביעות על כך שהמשך היציבות המדינית והכלכלית תספק בסיס להמשך הצמיחה של המדד. וכי השקעה במדד זה עשויה להוות הזדמנות טובה לטווח הארוך.
מדד של חוסן והזדמנות
מדד ת"א-35 מייצג את לב הפיננסים של ישראל. הוא משקף את הכוח, העמידות והיכולת של הכלכלה הישראלית להתמודד עם אתגרים ולהמשיך לצמוח. למרות הקשיים הביטחוניים והכלכליים, ת"א-35 ממשיך להראות יציבות וצמיחה. מה שמדגיש את חוסנו של המשק המקומי ואת פוטנציאל ההשקעה העתידי בו. היכולת של המדד להתמודד עם תנודתיות ולהישאר חיובי מהווה עדות לחוסן השוק המקומי. ולכוחם של המשקיעים המאמינים בכלכלה הישראלית.
כדי להישאר מעודכנים בניתוחים נוספים, תחזיות כלכליות ותובנות מעמיקות על שוק ההון והמטבעות הדיגיטליים, בקרו באתר שלנו: xbo.co.il ותגלו עולם שלם של מידע פיננסי עדכני ומועיל!
הבהרה:
המאמר נועד למטרות מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ השקעות. השקעה בשווקים הפיננסיים כרוכה בסיכונים, ויש להיעזר ביועץ מוסמך טרם קבלת החלטות השקעה.
אין תגובות